Menu

Venezolaanse keuken

De Venezolaanse keuken kent een grote variëteit aan gerechten. Hier vind je een korte beschrijving van een aantal van de meest populaire producten (die uiteraard ook op ons menu staan) en hun achtergrond informatie.

De AREPA

De arepa is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de precolumbiaanse tijd. Het is een broodsoort dat al werd gegeten door de inheemse bevolking van de gebieden die nu toebehoren aan Venezuela, Colombia en Panama. In 1539 zei de Italiaanse reiziger Galeotto Cei in een van zijn beschrijvingen van ‘Las Indias’: ‘ze maken een ander soort brood, een ronde tortilla van ongeveer een vinger dik en dat noemen ze arepa.’
De basis van het gerecht is mais en de bereiding van de arepa was toentertijd een bewerkelijk proces. Echter sinds de introductie van maismeel in 1960, door de Venezolaan Luis Caballero Mejias, is het proces vereenvoudigd en hiermee ook aantrekkelijk geworden voor de nieuwe generaties van de bevolkingsgroepen, evenals voor andere landen. Maismeel is een glutenvrije variatie op tarwemeel en heeft bovendien een aantal medicinale kwaliteiten. Tot op de dag van vandaag is de arepa een belangrijk en gekoesterd erfgoed.
De arepa is heel neutraal en kan daarom gegeten worden in combinatie met een verscheidenheid aan producten. Door de jaren heen zijn door invloeden van de inheemse bevolking, de kolonisten, de immigranten en ook de gastronomische revolutie een aantal specifieke vullingen van de arepa ontstaan en dit heeft geleid tot de hedendaagse populaire arepas zoals de Reina Pepiada, Pelua, Catira en Pabellón.

De TEQUEÑO

De tequeño, ook ‘dedito de queso’ ofwel kaasvinger genoemd, is een populaire snack die vaak op feesten geserveerd wordt. Het is een reepje kaas gewikkeld in deeg, dat vervolgens gefrituurd wordt. In de jaren ’20 werd deze voor het eerst gemaakt door de Venezolaanse Sra Baez Josefina Hernandez de Oviedo in haar woonplaats Los Teques. De snack werd hier erg populair en vanaf de jaren ’60 is deze door handelaren ook buiten Los Teques geïntroduceerd. Telkens als de handelaren in de hoofdstad Caracas aankwamen, werd er geroepen ‘Llegaron los Tequeños!’ (‘De Tequeños zijn aangekomen!’). Hiermee werden de handelaren bedoeld, maar later heeft de snack deze naam gekregen. De tequeño is uitgegroeid tot een waar icoon binnen de Venezolaanse keuken. Je kunt de tequeño goed combineren met verschillende (huisgemaakte) sauzen.

De EMPANADA

De empanada heeft een belangrijke plaats binnen de Venezolaanse keuken. De naam empanada komt van het woord empanar, dan inpakken betekent. Het is gevulde deegwaar, die gebakken of gefrituurd wordt. Het gerecht is van oorsprong afkomstig van het Iberisch schiereiland en tijdens de kolonisatie overgewaaid naar Latijns-Amerika. De Venezolanen hebben een eigen versie van de empanada, die ze maken van maismeel, maar ook wordt de traditionele empanada van tarwemeel gegeten.

De CACHAPA

De cachapais een dikke pannenkoek met als basis gemalen mais. De cachapa ontstond in dezelfde tijd als de arepa en werd door inheemse stammen gemaakt, die hun verschillende bereidingswijzen uitwisselden. Het was een heilige bron van voeding waarvan de ronde vorm (net als de vorm van de arepa) werd vergeleken met de zon, de schenker van het leven. In de loop der tijd zijn nieuwe ingrediënten toegevoegd zoals melk of boter en tot op de dag van vandaag is de cachapa een heel populair gerecht. Het wordt nu veel als ‘streetfood’ gegeten, belegd met bijvoorbeeld kaas en/of vlees. De Venezolaanse keuken is een fusie van traditie, invloeden van kolonisten en immigranten en alle producten die het land te bieden heeft. Met als resultaat een grote diversiteit aan smaken.

Neem contact op

De Venezolaanse keuken kent een grote variëteit aan gerechten. Wilt u meer informatie over de gerechten op de menukaart of over onze catering, neem vrijblijvend contact met ons op. Bel: 06 – 26 66 60 47 of vul het contactformulier in.

Afbeeldingengalerij: